Opštinske obveznice umesto kredita

Bez autora
Jun 27 2012

Za godinu dana, otkada lokalne samouprave imaju mogućnost da izdaju opštinske obveznice, to su uradila samo dva grada – Novi Sad i Pančevo. Isplata obveznica garantuje se opštinskom imovinom i budžetskom kasom. Na taj način, opštine, umesto skupih bankarskih kredita za realizaciju svojih projekata, koriste novac prikupljen prodajom obveznica. Grad Pančevo izdao je obveznice od milion evra, dok je Novi Sad još prošle godine, krenuo ambicioznije, sa namerom da prikupi 35 miliona evra. Zato će do kraja ove godine završiti Bulevar Evrope i kanalizaciju šireg područja grada. O tome koliko su uštedeli izbegavajući kreditno zaduženje kod banaka, ti gradovi imaju čist račun. Grad Novi Sad je uštedeo tri i po miliona evra na taj način. Konkretno za Grad Novi Sad ušteda je 3 i po miliona evra. Grad je plasirao obveznice na 12 godina uz fiksnu kamatu od 6,25 odsto.

Opštinske obveznice umesto kreditaMogućnost da izdaju opštinske obveznice iskoristrila samo dva grada – Pančevo i Novi Sad. Na taj način gradovi izbegli bankarske kredite.

Za godinu dana, otkada lokalne samouprave imaju mogućnost da izdaju opštinske obveznice, to su uradila samo dva grada – Novi Sad i Pančevo.

Isplata obveznica garantuje se opštinskom imovinom i budžetskom kasom. Na taj način, opštine, umesto skupih bankarskih kredita za realizaciju svojih projekata, koriste novac prikupljen prodajom obveznica.

Grad Pančevo izdao je obveznice od milion evra, dok je Novi Sad  još prošle godine, krenuo ambicioznije, sa namerom da prikupi 35 miliona evra. Zato će do kraja ove godine završiti Bulevar Evrope i kanalizaciju šireg područja grada. O tome koliko su uštedeli izbegavajući kreditno zaduženje kod banaka, ti gradovi imaju čist račun.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličuć kaže da je grad uštedeo tri i po miliona evra na taj način.

"Konkretno za Grad Novi Sad ušteda je 3 i po miliona evra. Mi smo plasirali obveznice na 12 godina uz fiksnu kamatu od 6,25 odsto", rekao je Pavličuć.

Gradonačelnica Pančeva Vesna Martinović kaže da je za Pančevo ušteda 0,4 odsto u odnosu na kreditno zaduženje koje im je bilo ponuđeno kada su odlučivali da li da se opredele za municipalne obveznice ili kreditno zaduženje.

Banke su na taj način postale kupci obveznica. Posle izmene zakona, od oktobra prošle godine, obveznice mogu da kupuju i građani, ali im u praksi to nije omogućeno.

Aleksandar Bućić iz Stalne konferencije gradova i opština kaže da će sa poslednjom tranšom novosadskih obveznica, osim banki, uključiti i druge investitore.

"Mislim da ćemo sa poslednjom tranšom novosadskih obveznica, koju planiramo za mesec dana, verovatno imati promenu, da ćemo pokušati da napravimo prvi javni plasman u Srbiji, što znači da ćemo pokušati da uključimo i građane i druge investitore koji nisu banke", rekao je Bućić.

Iskustva evropskih zemalja ukazuju dan pored osiguravajućih kuća i penzijskih fondova, stanovništvo, ako može, rado kupuje lokalne obveznice. Na taj način ulaže u svoj životni standard, prati napredak investicija i ima sigurnu zaradu.

Za sada se na obveznicama može zaraditi od šest do devet i po odsto na godišnjem nivou. Prednost je i što sen za razliku od bankarske štednje, dobit od obveznica ne oporezuje.

Da su opštinske obveznice dobra konkurencija bankama, pokazuje primer Užica koje je bilo na korak od izdavanja obveznica, ali su u poslednjem trenutku odustali jer su za željenu investiciju od banke dobili kredit sa kamatom nižom od pet odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik